De circulaire economie toegepast op uw tuin

Misschien heeft u er al eens van gehoord, de circulaire economie. Een systeem waarbij eindige grondstoffen niet langer worden uitgeput, maar steeds volledig opnieuw worden gebruikt, in plaats van als afval in het milieu terechtkomen. Dat principe kunt u overal toepassen, ook in uw tuin. Want een nieuwe tuin aanleggen kan perfect met recyclebare grondstoffen. In de natuur is immers alles herbruikbaar!

Cradle to cradle

Afvalproducten in de natuur worden altijd op een of andere wijze opnieuw gebruikt. Er zijn heel wat studies gedaan die het functioneren van dit systeem onderzochten en dit naar ons dagelijks leven hebben omgezet. Een van de uitkomsten en meest bekende is ‘cradle to cradle’. Kortom: waar kunt u makkelijker beginnen met de circulaire economie dan in uw tuin?

Oude kerstboom = plantenvoedsel

U kunt ook bij het onderhoud van uw tuin prima de circulaire economie toepassen. Denk bijvoorbeeld eens aan de kerstboom die u in huis neerzet nadat Sint weer vertrokken is. Na de feestdagen gaat de boom vaak integraal naar de verbranding. Als deze boom nu hergebruikt wordt door het hout te versnipperen en in de tuin te verwerken als afstrooilaag in de plantvakken, hebben we de cirkel al te pakken! De snippers vergaan, worden opgenomen als voedsel voor de planten en gaan zo een oneindig leven tegemoet.

Bielzen Mien als inspirator

Een ander voorbeeld van de circulaire economie is het gebruik van materialen in de tuin die al een leven achter de rug hebben in een heel andere tak van sport, bijvoorbeeld het hergebruik van spoorbielzen. Iets waar de internationaal bekende tuinarchitecte Mien Ruys in de jaren zeventig heel bekend mee is geworden. Zij werd niet voor niets ‘Bielzen Mien’ genoemd. Wellicht heeft zij hiermee, onbewust, aan de wieg gestaan van de circulaire economie.

Buijtels werkt altijd circulair

Elke dag zijn hoveniers bezig met de circulaire economie. Zo wordt bij het snoeien van uw tuin afval omgezet in compost en bij het aanleggen van nieuwe tuinen door het werken met bestaande materialen. Een bezoekje aan RailPro in Hilversum heeft ons ook weer allerlei ideeën gebracht. Dit bedrijf heeft als doel om afgedankte spoorwegmaterialen een nieuw leven te geven, al dan niet in een andere vorm. Wat dacht u van een brug bestaande uit spoorstaven en wagondelen? Of bekleding van een wand in de tuinoverkapping met verzaagde bielzen? De mogelijkheden zijn eindeloos, zolang je maar creatief bent.

Is een circulaire tuin ook iets voor u?

Buijtels Buitengewone Tuinen helpt u hier graag bij. Wij zijn uw specialist in tuinontwerpen, tuinaanleg, tuininrichting en tuionderhoud. Plan een afspraak in voor een gave tuin te creëren die tevens bijdraagt aan de circulaire economie!

Menu