In onze vorige blog stipten we het al aan: een tuin wordt steeds meer een tweede thuis. Of het nu gaat om een groenvoorziening in je privé-omgeving, op het werk of een publieke plek, wij mensen genieten volop van de natuur. We stammen niet voor niets af van apen, die slingeren ook maar al te graag rond in de buitenlucht. Dat blijkt ook nu tijdens deze Corona-crisis – niet dat we op apen lijken, maar wel dat we er trekjes van weg hebben – we trekken er namelijk het liefst op uit. Gaan massaal de bossen in, snuiven vitamine D op tijdens ons dagelijkse rondje en doen er alles aan om ons maar niet opgesloten te voelen. Om te mogen blijven ‘slingeren’. De natuur en ons welzijn gaan hand in hand. Wat kunnen we hier nou van leren?

 

Natuur zit in onze roots

We halen niet voor niets de metafoor met de apen aan, het snakken naar natuur zit in onze roots. Vroeger jaagden we voor ons voedsel en waren we volop in de buitenlucht, tegenwoordig koken we binnen, wonen velen van ons in steden, werken we veel in kunstlicht en is participeren in de natuur niet meer vanzelfsprekend. Echter, we zoeken die natuur wel steeds vaker op. Vooral de laatste jaren is er weer een stijging te zien in hoe zeer wij mensen behoefte hebben aan ‘levendigheid’ om ons heen.

In menig kantoortuin is geen plant te bekennen, terwijl we thuis er alles aan doen om zoveel mogelijk groen om ons heen te creëren. We bootcampen wat af, fietsen naar het werk en ga zo maar door. Op het vliegveld in Signapore is zelfs de grootste indoor waterval en jungle ooit aangelegd, waar menig aap jaloers op is. Waarom zo veel ‘vluchten’ naar plekken met groen als het ook gewoon heel gemakkelijk opgelost kan worden?

Er zijn zoveel mogelijkheden. Maak een mos- of luchtzuiverende wand in je kantoor, leg in je kantine een grasvlakte aan, creëer een jungle in je brainstormruimte en als je het wat kleiner wilt houden zijn er ook genoeg opties. Of leg buiten een vergaderplek aan! Groen hoeft niet alleen noodzakelijk te zijn, het kan mega sexy en aantrekkelijk gemaakt worden. De luchthaven van Signapore is niet voor niets een ware toeristentrekpleister geworden, en niet alleen voor apen!

 

Groen draagt bij aan welzijn

Wat willen we hier nou mee zeggen? Dat deze ‘trend voor meer groen’ zich steeds verder uitbreidt en we zelfs merken dat bezig zijn met de natuur – op welke manier dan ook – bijdraagt aan ons welzijn en geluk. Dat blijkt helemaal nu tijdens de Corona-crisis waar we ons in bevinden. De natuur is ons toevluchtsoord, het brengt ons tot rust en geeft ons net dat laatste beetje plezier en ‘loslaten van de dagelijkse beslommeringen’. Het maakt het dierlijke in ons los, we mogen weer heel even aap zijn. Er komt steeds meer wetenschappelijke literatuur waaruit blijkt dat een regelmatig verblijf in de natuur een fysiek positief effect heeft op de mens en dat het stress verminderend is. Bij Buijtels snappen we dat als geen ander. We hebben een groen hart dat al jaren klopt!

Met een buitengewone blik kijken we naar de natuurlijke parels van de omgeving en hoe hier de menselijke habitat helemaal tot zijn recht komt. En zeker niet stoffig of oncomfortabel! Sterker nog, precies het tegenovergestelde: zo zijn we bezig met het ontwerp van een speeltuin voor volwassenen om verbinding tussen verschillende gebouwen te creëren en werkgeluk van de mensen te vergroten. Niet zomaar wat groen aanleggen, maar echt een fijne plek, een tweede thuis, een terugtrekoord, een tot rust kom plekje, een manier om samen te komen met dierbaren. Dat is waar wij elke dag voor gaan.

 

 

Buitengewoon gaan voor geluk

100 jaar geleden hebben we verzonnen dat wij in betonnen bunkers moesten gaan wonen. Dit blijkt niet te werken. Het mooie is wel dat dit soort panden zo ver af staan van wat we eigenlijk willen, dus in groot contrast met natuur, en dat je nu voorbeelden ziet ontstaan dat juist deze panden heel geschikt zijn om te integreren in een groenconcept. Zoals een cityforrest waar mensen in huizen tussen tonen van groen – bomen, planten, een ware jungle – leven en waar veel zuurstof geproduceerd wordt. Van dat soort concepten worden wij zo blij!

Ook bij Buijtels maken we steeds vaker de verbinding met groen in je interieur. En er echt een verlengde ontstaat tussen de plekken waar jij je het liefst bevindt. Sterker nog: we zitten steeds vaker voor de architect aan tafel om de omgeving en het te creëren pand helemaal ‘natuur inclusief’ te maken. Zodat er een ware harmonie ontstaat. Door anders te kijken, zie je nieuwe mogelijkheden. Buitengewone mogelijkheden.

En niet geheel onbelangrijk: mocht er een lockdown in ons land komen, hoef je niet te vluchten, maar kan je ‘gewoon’ ontspannen in je eigen woonkamer, terwijl het lijkt alsof je buiten bent. Na-apen is dan zo slecht nog niet voor onze innerlijke aapbehoeften…

Wil jij weten hoe je meer geluk aan je werkomgeving kan toevoegen door middel van groen? Neem dan contact met ons op!

Menu