De professionele blik van… 

medewerker Bart van den Wildenberg over tuinonderhoud in het najaar

“Met de juiste voorbereiding en oplossingen kun je ook in de herfst van een sfeervolle tuin genieten”

Bart werkt al zo’n zes jaar bij Buijtels Buitengewone Tuinen. Eerst als meewerkend hovenier, en inmiddels neemt hij ook steeds vaker de leiding bij de aanleg van tuinen. Als buitenmens in hart en nieren, is het beroep hovenier hem op het lijf geschreven. “Het mooiste vak dat er is”, zegt hij zelf. We laten vandaag Bart zelf aan het woord over zijn passie voor tuinaanleg en hij deelt ook graag zijn expertise met ons voor het beste onderhoud van de tuin in het najaar.

Al van kinds af aan wist ik dat ik hovenier wilde worden. Toen ik in groep 8 zat en naar school liep zag ik hoveniers een tuin aanleggen en dat trok mijn aandacht en interesse. Iedere dag dat ik naar school liep zag ik de tuin mooier en mooier worden. Op dat moment wist ik het, de vervolgstudie zou in richting zijn van het hoveniers vak. Iedere dag geniet ik nog van die keuze. De afwisseling maakt het werk zo ontzettend leuk. De aanleg, het onderhoud, de samenwerking met collega’s maar ook het contact met de klanten. Je wil uiteindelijk een mooie tuin creëren waar de klanten tevreden mee zijn, en dat doen we samen. We hebben dan ook een ontzettend hecht team met toffe collega’s! Iedereen heeft zo z’n eigen kennis en we vullen elkaar supergoed aan. We hebben de vrijheid om eigen ideeën aan te dragen maar met elkaar toveren we het ontwerp, of ‘de papieren tuin’ zoals we dat vaak noemen, om in werkelijkheid. Dat proces is altijd mooi om te zien, van begin tot einde.

 

Het najaar is een belangrijke tijd in de tuin

Veel mensen denken dat wanneer het herfst is en je de winter ingaat, dat het tuinierseizoen voorbij is. Maar, als de dagen korter worden en het weer somberder, dan hoeft de tuin er niet ook somber uit te zien. Ook in het najaar kun je nog steeds een mooie, bloeiende tuin hebben, en er is uiteraard nog genoeg werk te doen. 

Mensen hebben bijvoorbeeld in de herfst vaak de neiging om losliggend blad op te ruimen en het een beetje netjes te laten ogen. Je gazon bladvrij maken is een goed idee, maar laat dode bladeren wel gewoon liggen onder struiken of planten. Bladeren zorgen er namelijk voor dat de wortels beschermd blijven, vooral bij vorst. Bovendien composteert het blad, wat zorgt voor een voedzame bodem. Met de herfstbladeren voed je dus je planten.

 

Verzorg je gazon na het maaiseizoen

Het gazon is belangrijk om bladvrij te maken, want anders krijg je schimmels en lelijke plekken. Een andere tip is om het gazon te maaien op een standje hoger dan in de zomer. Door het gras iets langer te houden, bescherm je het in de wintermaanden. Onder de twaalf graden Celsius groeit het gras niet meer, waardoor je nauwelijks hoeft te maaien. In plaats daarvan kun je in het najaar beter je gazon gaan bemesten, dit stimuleert de wortelgroei in de wintermaanden. In het voorjaar stimuleer je de groei van het gazon opnieuw door het te bemesten en bij zaaien zodat je jaar in jaar uit kunt blijven genieten van een mooi, fris groen gazon.

 

Ecologische oplossingen voor tuinbewatering

Ik denk graag in oplossingen en ben een groot voorstander van het hergebruiken van regenwater. Het regent veel in ons land, dus daar kun je goed gebruik van maken. Vang je regenwater op en gebruik het om je tuin te bewateren. Voor het opvangen van regenwater kun je bijvoorbeeld een simpele regenton gebruiken, maar je kunt ook kiezen voor een infiltratiekoffer. Dit is een ondergronds waterreservoir waar je de afwatering van het afdak van je schuur en tuinhuis op aan kunt sluiten. Het water gaat dan niet verloren, maar wordt opgeslagen. Daarna wordt het geleidelijk weer verdeeld over de tuin, dus het is een effectieve manier van water recyclen.

Wil je echt iets bijzonders creëren met water in je tuin, dan kun je ook kiezen voor de aanleg van een wadi. Dat is vergelijkbaar met een natuurlijke vijver. Met zo’n wadi vang je regenwater op en als het langere tijd droog is, bijvoorbeeld in de zomer, geeft die wadi het water vanzelf terug aan de tuin. Zo werk je samen met de natuur, en het is ook nog eens een mooie eye catcher, die bovendien allerlei leven in de tuin aantrekt.

 

Suggesties voor dynamiek en sfeer in de tuin

Een goed tuinontwerp is van groot belang om de realisatie van een droom tuin mogelijk te maken. Bijvoorbeeld optisch meer ruimte in de tuin te creëren doe je door afwisselend te werken met hogere en lagere planten in de tuin. Iets dat in een tuinontwerp al over nagedacht wordt. Tenslotte is een tuinontwerp dé visuele samenvatting van klant ideeën, omgevingsfactoren en de creativiteit van de ontwerper. Zo ontstaat de juiste combinatie met beplanting en diverse materialen, zoals tegels, keitjes, vlonders, gras en dolomiet (halfverharding). Door gebruik te maken van verschillende beplanting staat je tuin ieder seizoen in bloei. Groen is voor mij de belangrijkste kleur in een tuin, dus met veel groen blijvende planten ziet een tuin er het hele jaar prachtig uit.

De rol van verlichting mag zeker niet vergeten worden bij de aanleg van de tuin. Met mooie, sfeervolle verlichting geniet je ook ’s avonds van een prachtige tuin! Vooral in het najaar, wanneer de dagen korter zijn, is een mooi verlichte tuin prachtig om te zien en een warm welkom als je na een dag werken thuiskomt.

Kan de tuin wel wat aandacht gebruiken? Informeer gerust eens naar de mogelijkheden. We stropen bij de Buijtels familie graag onze mouwen op voor een buitengewone tuinrealisatie.

Menu