De professionele blik van…

medewerker Lex van der Kraan over tuinonderhoud in het voorjaar

“Ik zorg ervoor dat je tuin er spik en span bijligt, het hele jaar door”

 

Lex van der Kraan werkt al 12 ½ jaar bij Buijtels, waar hij zich nog elke dag met veel plezier bezighoudt met het onderhoud van tuinen. Het is namelijk afwisselend en vooral dankbaar werk, omdat je aan het einde van de dag weer een mooie tuin tevoorschijn getoverd hebt. Die resultaten, dat is waar Lex het voor doet. In deze blog gaat hij dieper in op zijn passie en licht hij toe hoe je het beste in het voorjaar je tuin kunt onderhouden.

 

Een zachte winter zorgt voor werk in het voorjaar

Na de erg zachte winter van afgelopen jaar is er al snel van alles te doen in het voorjaar. Van alle restanten van de winter opruimen, zoals overtollig blad en afgevallen takken, tot aan de laatste snoei van siergrassen en vaste planten. Alles om ervoor te zorgen dat ze weer mooi uit kunnen schieten.

Uiteraard mogen we het gazon niet vergeten. Het verticuteren is niet alleen een noodzakelijk kwaad om veel mos kwijt te raken, het is ook gezond voor de grasmat. Het geeft lucht aan de wortels en de afgesneden delen worden geprikkeld om sneller en voller terug te komen. Wat vervolgens resulteert in een mooier en groener gazon!

In het voorjaar is het ook een goede tijd om meteen de graskantjes te steken. Dit geeft een extra strak effect en het laat het eruitzien of de mat net gelegd is. Daar word ik altijd erg blij van! Hopelijk jij ook.

 

Bemesten laat de natuur haar gang gaan

Een belangrijke stap daarna is bemesten. Vanaf dan kan de natuur haar gang gaan! Het bemesten is ook nodig voor de plantenborders, bomen en hagen. Zodra het warmer wordt gaan de wortels weer actief groeien en een beetje voeding is dan echt welkom. Zeker als je al het blad in de winter weghaalt. Blad wat in de winter kan verteren en in het voorjaar ondergewerkt wordt geeft extra leven in de bodem en dus ook voeding. Wat de diversiteit aan insecten en dus ook weer vogels en andere insectenetende dieren zoals egels, kikkers en padden ten goede komt.

 

Water is van levensbelang

Over diversiteit gesproken en daarop inhakend: in april en mei is het ook de tijd om weer te gaan (bij)zaaien voor meer andere soorten bloemen. Die speciaal voor onder andere de bijen en vlinders erg nuttig zijn. Met de steeds hoge temperaturen ontkiemen de zaadjes al snel. Daarom is het erg belangrijk om de aandacht te vestigen op het sproeien. Vooral in deze tijd als alles ontkiemt is water van levensbelang. Dat geeft de zo belangrijke eerste groeispurt waardoor blaadjes kunnen ontvouwen en na de bloesem de vruchtenbomen ook daadwerkelijk vrucht gaan dragen. Krijgen ze te weinig water, dan vallen de meeste beginnende vruchtjes al snel af. En dat zou zonde zijn!

 

De voor- en nadelen van een warme winter

Het warme weer van de winter heeft ook nadelen. Zo kunnen er veel schadelijke insecten aanwezig zijn, zoals bladluis en andere plantetende beestjes. Zij overleven de winter met deze hoge temperaturen gemakkelijk en gaan dus ook weer eerder snoepen van je planten. Houdt dit dus goed in de gaten. Bij vragen of advies kan je hovenier wellicht een antwoord geven. Mij mag je ook altijd om hulp vragen!

Maar het warme weer zorgde ook voor een vroege kieming van bijv. de hortensia’s. Dit gaf mij alweer echt het gevoel dat de lente eraan zat te komen. Helaas zijn de nachten soms nog te koud. En een nachtvorstje was al genoeg om veel van de nieuwe blaadjes lelijk te beschadigen. Dat noemen we vorstbrand. Gelukkig kan de hortensia veel hebben en komen de planten er met voldoende water geven er echt wel doorheen, maar ze houden wel een tijd van die uitgedroogde blaadjes. Maar de aanhouder wint: ze verdwijnen met geduld vanzelf weer.

 

Je terras weer als nieuw

Wat echter altijd doorgroeit is het onkruid. Tussen terrastegels en paden maar ook in de borders. Mijn tip? Pak dit zo snel mogelijk aan. In de borders is het vaak ouderwets op de knieën en handmatig plukken. Dit om zo min mogelijk jonge wortels van andere planten te breken. Bovendien zie je veel beter wat er allemaal opkomt en of hoe ver sommige planten al zijn gegroeid. Bij terrassen kun je vaak met een onkruidborstel de voegen uitkrabben.

Wat minder intensief is het afspuiten met een hoge drukspuit. Groot voordeel is dat de groene aanslag die vaak na de winter is ontstaan er meteen mee af gaat. Nadeel is dat werken met de hoge drukspuit erg veel rommel kan geven, denk aan modder die overal opkomt. Na het spuiten zijn de voegen vaak leeggeblazen en moet je vooral niet vergeten om met zand de voegen opnieuw op te vullen. Dat maakt het terras weer als helemaal nieuw!

Houd er wel rekening mee dat de oppervlakte van betonproducten ruwer worden bij gebruik van een hoge drukspuit en dus weer eerder groen zal worden.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Goed onderhoud van je tuin is ontzettend waardevol. Ook al beschadig je door een bepaalde periode of slecht onderhoud sommige tuinaspecten, veel kan voorkomen worden dus dat is zonde! Zoals je leest is er genoeg te doen in je tuin en als je je mooie resultaat voor ogen houdt is het ook leuk om te doen. Geniet van de tuin die ontwaakt, het is vaak de mooiste tijd van het jaar! Ook al spreek ik vanuit mijn passie, het is echt zo 🙂

Wil je je tuinonderhoud volledig uit handen geven? Of periodiek laten onderhouden? Dan ben je mij en mijn collega’s van Buijtels Buitengewone Tuinen aan het juiste (tuin)adres. Welke zorg of aandacht je tuin ook nodig heeft, wij zorgen ervoor dat deze er spik en span uitziet, het hele jaar door.

 

 

 

 

Menu