De professionele blik van… 

medewerker Mandy Kelly over het belang van een groene leefomgeving

Bij het ontwerpen van tuinen creëer je een fantasiewereld voor je klant. Wanneer zij het gevoel krijgt van thuiskomen, van even ontsnappen aan het hectische leven, stroomt de passie door mijn bloed.”

Een paar jaar geleden besloot Mandy opnieuw te kijken naar haar passies. Ze vroeg zichzelf af “streef ik deze nog na”? In haar zoektocht naar het antwoord kwam ze terecht bij Buijtels. Haar liefde voor natuur, dieren en ontwerpen komt nog elke dag terug in haar functie als tuinontwerper, die ze dagelijks met veel plezier uitvoert. “Mijn creativiteit kan hier door mijn lichaam stromen. Daardoor streef ik zeker elke dag mijn passie na.” In deze blog krijg je een kijkje in wie collega Mandy is en waarom zij het zo belangrijk vindt voor iedereen om in een groene omgeving te wonen of te werken.  


Klimaatverandering en het belang van groen

Een groene omgeving is om zoveel redenen enorm belangrijk, dat ik besloot daar een bijdrage aan te willen leveren. Waarom? Klimaatverandering in combinatie met bebouwing en het verharden van straten en tuinen bijvoorbeeld, zorgt voor steeds meer uitersten. We krijgen vaker te maken met droogte, hitte en hevige neerslag. Dit zorgt voor watertekorten in droge perioden en wateroverlast tijdens piekbuien. 

Daarnaast is er een ander probleem, namelijk de achteruitgang van de biodiversiteit. Steeds meer insecten verdwijnen uit onze leefomgeving. Terwijl ze juist zo belangrijk zijn voor de bestuiving van gewassen, voor de vorming van vruchtbare grond en het zijn goede afvalopruimers.

Dan komt nu uiteraard de clou: één van de belangrijkste maatregelen om deze ontwikkelingen tegen te gaan is het vergroenen van steden! Denk aan het aanleggen van tuinen – en dan niet de variant met heel veel stenen –, het plaatsen van zonnepanelen of natuurinclusief bouwen. Daarom wil ik hier graag mijn bijdrage aan leveren en dat doe ik dan ook elke dag!

 

De voordelen van een groene omgeving

Uiteraard zitten er voor jezelf ook veel voordelen aan een groene omgeving, het is niet alleen voor het klimaat van belang. Heel praktisch: gebouwen in een groene omgeving hebben een hogere waarde dan gebouwen in een stenige omgeving. Maar een groene tuin werkt ook verkoelend én zorgt voor minder wateroverlast. Bomen, struiken, planten en de grond vangen een deel van de neerslag op. Het resterende water kan via infiltratie verdroging in je tuin tegen gaan. Dit kan ondergronds via infiltratiekratten of bovengronds via een wadi of vijver. Door een deel van het regenwater in een regenton op te vangen kun je regenwater hergebruiken om in tijden van droogte je tuin te sproeien of je vijver te vullen.

En wat dacht je van het positieve effect van een groene leefomgeving op onze mentale en fysieke gezondheid? Zo weten we dat groen ontstresst en uitnodigt tot bewegen. Meer groen zorgt ook voor een gezonde ontwikkeling van onze kinderen en het bevordert hun motoriek. Ook heeft groen een positief effect op het herstellend vermogen na ziekte. En zo kan ik nog wel even doorgaan!

Logisch dat ook mijn passie hierdoor ontstaan is. Mijn hoofd staat namelijk nooit stil. Sommige mensen komen tot rust met meditatie. Ik wanneer ik ontwerp, door de natuur loop of in mijn tuin zit. Ik kan intens genieten van de meest kleine dingen: het groene mos langs de wandelpaden, zingende vogels, een warme zonnestraal op mijn gezicht of de structuur van een spinnenweb. Ook hier kan ik dingen blijven opnoemen. Als je er de tijd voor neemt om de natuur van dichtbij te bekijken, dan kan je je telkens weer verwonderen.

 

Tuinonderhoud hoeft niet ingewikkeld te zijn

Ik hoor mensen vaak zeggen dat een tuin onderhouden veel tijd en moeite kost en dat ze daarom voor tegels kiezen. Maar dat is echt niet zo! Een goed ingerichte en aangelegde tuin, met een juist beplantingsplan, heeft bijna geen onderhoud nodig. En het kleine beetje onderhoud dat de tuin wel vraagt helpt weer bij een gezondere levensstijl 🙂 Lees: beweging en een frisse neus!

Nog een voordeel van een groene leefomgeving – ik kan gewoon niet stoppen – is dat de tuin in alle seizoenen aantrekkelijk is. Afhankelijk van het juiste beplantingsplan uiteraard, waar ik je graag bij help. Zelfs in de winter zorgen de planten namelijk voor een mooi plaatje. En de diversiteit aan planten zorgt ook voor de bevordering van de biodiversiteit. Bijen en vlinders hebben niet alleen nectar nodig maar ook waardplanten. Een waardplant is een plant waarvan de rups leeft als die uit het ei is gekropen. Niet alle planten zijn geschikt als waardplant of drachtplant. Een drachtplant is een plant die nectar levert. Zo helpen we de insecten meteen een handje en daarmee ook de biodiversiteit!

 

Wat kan je zelf doen?

Ik hoop dat ik je het belang van een groene leefomgeving heb kunnen laten inzien. Het draagt bij aan je eigen gesteldheid en aan de biodiversiteit. Plus het heeft een positieve invloed op de klimaatverandering. Onderaan de streep levert het dus alleen maar voordelen op. En wie wil er nou niet in en tussen groen leven? Vrolijk word je ervan, ik zeg het je ;-)… Je hoeft niet meteen heel je leefomgeving om te gooien en groen te maken, je kunt zelf al met kleine stapjes beginnen die voor groot resultaat zorgen:

  • Zorg voor vogelhuisjes en insectenhotels.
  • Zorg dat insecten in je tuin kunnen nestelen en maak een rommelhoekje in je tuin met wat takjes, bladresten enz. als schuilgelegenheid en broedplaats.
  • Zet bloemen waar insecten op af komen in je tuin. Kies voor bloemen die in verschillende maanden bloeien en het liefst bloemen die hier van nature thuishoren. Vlinders en wilde bijen hebben hier het meeste aan. Insecten hebben van de lente tot ver in de herfst bloeiende planten nodig om te overleven.
  • Zorg voor water in je tuin.
  • Vang regenwater op.
  • Gebruik geen (chemische) bestrijdingsmiddelen of bleekmiddel in je tuin! Koop biologische producten.

Wil je juist meer doen dan deze kleine stappen of kan je wel wat hulp of advies gebruiken? Neem dan gerust contact op met mij of één van mijn collega’s. We staan graag voor je klaar!

Menu