greenSand: de steensoort die CO2 opruimt

 

Een natuurlijke oplossing voor het CO2-probleem, zou dat niet mooi zijn? Die oplossing is er, in de vorm van greenSand! Maar liefst 25% van de aardkost bestaat uit de steensoort olivijn. Als de rotsen van olivijn verweren, binden ze CO2. Door de stenen te vermalen tot zand, wordt dit proces versneld. Onder de naam greenSand kunt u daarom ook olivijn toepassen in uw tuin of op een sedumdak, waardoor u meehelpt om CO2 op te ruimen uit de atmosfeer. Bovendien zijn er allerlei voordelige toepassingen van greenSand waar uw project baat bij heeft. Wij vertellen u er graag meer over!

Volop mogelijkheden

Als potgrond en tuinaarde ontzuurt en voedt greenSand de grond als een natuurlijke kalkvervanger. Het is een prachtige aanvulling voor daktuinen, maar ook in bedrijfstuinen. Zo maakt Buijtels Buitengewone Tuinen gebruik van greenSand in de nieuwe bedrijfstuin van One Solar in Bladel. Gebruiksvriendelijk verwerkt in tuin- en boomsubstraten ruimt greenSand CO2 op en geeft greenSand gedoseerd voedingstoffen af. Optimaal voor een gezonde losse bodem en de ontwikkeling van een gezonde wortelstructuur. En het mooiste is: CO2 kan tot 100% worden gereduceerd door de te verwachten CO2 uitstoot te compenseren met greenSand CO2 Opruim Certificaten.

Geen CO2-probleem meer

Eddy Wijnker, oprichter van het bedrijf greenSand, heeft veel onderzoek laten verrichten naar de CO2-opruimende eigenschappen van olivijn, onder andere door Deltares, Moveres, TU Delft en Utrecht University. Hij is daardoor overtuigd van de werking: “Als we een laagje olivijnzand van 0,2 mm over de hele wereld uitstrooien, hebben we over 15 jaar geen CO2-probleem meer. Dan ruimen we zo de laatste 150 jaar op.”

Hoe snel doet olivijn zijn werk?

Het vastleggen van CO2 hangt samen met de snelheid van het verweringsproces van olivijn. Die is afhankelijk van meerdere factoren. Deze snelheid wordt bepaald door de korrelgrootte, temperatuur, zuurgraad en de aanwezigheid van water en organische zuren. Kort door de bocht: hoe fijner het olivijn, hoe vochtiger de omgeving, des te sneller de verwering.

Wij denken mee op allerlei manieren

Wilt u bijdragen aan het opruimen van CO2 door het toepassen van greenSand in uw tuin? Wij helpen u graag op weg. Laten we eens om tafel gaan om samen de mogelijkheden te bespreken. U kunt namelijk alle kanten op met olivijjn: van substraat tot los gestort zand. Wat uw ideeën ook zijn, wij kunnen erin meegaan! Neem contact op met Buijtels Buitengewone Tuinen voor meer informatie over greenSand en de toepassing van olivijn in uw tuin of op uw sedumdak.

 

Menu