Klimaatadaptieve beplanting: mooi én onderhoudsvriendelijk 

Of het nu gaat om een enkele tuin of om een collectieve tuin, zoals voor een VvE: tijd- en kostenbesparing op onderhoud is altijd fijn. In dat kader is klimaatadaptieve beplanting een uitkomst. Deze getemde wildernis, zoals het ook wel wordt genoemd, bestaat uit mooie bloemen en planten, waarmee u altijd een bijzondere uitstraling kunt creëren. Bovendien bespaart u hiermee op onderhoudskosten ten opzichte van andere onderhoudsvriendelijke oplossingen, zoals een gazon.

De pionier: Piet Oudolf

Stimulering van de biodiversiteit en het adviseren van onderhoudsvriendelijke beplanting was al tientallen jaren het uitgangspunt van tuinarchitect Piet Oudolf. Hij kan dan ook gezien worden als de pionier op het gebied van klimaatadaptieve beplanting.

Gek genoeg werden zijn ideeën daarover in zijn thuisland Nederland nog niet direct massaal omarmd, terwijl hij in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Zweden veel bekendheid geniet om zijn aanpak. Inmiddels zijn de ideeën over bijvoorbeeld prairiebeplanting ook bij ons in Nederland doorgebroken. Bij Buijtels zijn we bijzonder te spreken over deze visie.

 

Er is altijd een mengsel dat past

Zelfs bij een VvE, waarbij veel mensen samen een keuze moeten maken voor de beplanting, is er altijd een meerderheid te vinden voor één van de ruim 40 mengsels klimaatadaptieve beplanting die wij u kunnen bieden.

Door te kiezen voor bloemen en planten stimuleert u de biodiversiteit veel meer dan wanneer u alleen voor gras kiest. Naast de aansprekende uitstraling kunt u vertrouwen op veel lagere onderhoudskosten. Dat kan oplopen tot duizenden euro’s voordeel per jaar.

 

Uit deze soorten klimaatadaptieve beplanting kunt u kiezen:

  • Fleur dansante: elk seizoen een ander levendig accent qua beplanting, dat kan met Fleur dansante. Dit mengsel bestaat uit bloeiende planten en siergrassen die een mooie en natuurlijke uitstraling hebben. Fleurig, onderhoudsvriendelijk en met een lange bloeitijd. Geschikt voor alle soorten tuinen, het hele jaar rond.

  • Fleur robuste: zoals de naam al aangeeft, is deze klimaatadaptieve beplanting niet snel kapot te krijgen. Ideaal dus in situaties waarbij bloemen en planten normaal gesproken veel te verduren hebben, zoals bij speelplaatsen, woonwijken en bedrijfsterreinen. Deze onderhoudsvriendelijke beplanting is sterk en voldoende winterhard, dus hij kan in alle seizoenen prima mee.

  • Prairie garden: bent u benieuwd hoe prairiebeplanting er in uw situatie uit zou zien? Denk dan aan een kleurrijke combinatie van langbloeiende vaste planten en siergrassen. Zoals alle klimaatadaptieve beplanting stimuleert u hiermee de biodiversiteit en hebben deze planten weinig onderhoud nodig. Of er nu veel of weinig water voorhanden is, deze prairiebeplanting redt zich wel.

Meer weten over klimaatadaptieve beplantingen?

Kijk ook eens op de VHG handleiding over de levende tuin of bezoek onze pagina Prairietuin. Deze staat boordevol met waardevolle inzichten en tips om te vergroenen. Neem contact op met ons voor advies of om de realisatie en/of het onderhoud van klimaatadaptieve beplanting te bespreken. Wij gaan graag voor u aan de slag om een buitengewone tuin te creëren!

Menu