Monoblock of bouwkundig bad: welk zwembad kiest u?

U wilt een zwembad in uw tuin. Een mooi vooruitzicht! Maar dan komt het grote kiezen: gaat u voor een monoblock of voor een bouwkundig bad? Wij zetten de verschillen voor u op een rij.

Eerst de overeenkomsten: graven en egaliseren

Welk type bad u ook kiest, er zal eerst ruimte voor moeten komen. Dat betekent graafwerkzaamheden. Daarna wordt de grond geëgaliseerd en de vloerplaat gestort. Daarna kunnen we beginnen met het échte zwembadwerk.

Monoblock zwembad: sneller en makkelijker

Oké, als u voor een monoblock kiest, is uw investering bij aanschaf vaak hoger dan bij een bouwkundig zwembad. Maar dat extra geld kan een goede investering zijn als u van snelheid en gemak houdt. Binnen een dag na de eerste voorbereidingen wordt uw monoblock zwembad geplaatst.

Doordat een monoblock naadloos heeft u een mega strakke afwerking en minder risico op lekkage. Het materiaal is gemaakt van hoogwaardig composiet, dat oersterk en antibacterieel is. Daarom is na 25 jaar nog steeds geen slijtage te zien bij deze baden, al kunnen de invloeden van de zon en het water wel voor kleurverandering zorgen. Gelukkig kunt u kiezen voor een speciale coating die uw monoblock weer als nieuw maakt.

De vanaf-prijs van bijvoorbeeld een Starline monoblock bad is dan wel € 45.000, maar op de lange termijn is het een goede investering door zijn duurzaamheid. Uiteindelijk bent u dus per definitie zeker niet duurder uit.

Bouwkundig zwembad: helemaal op maat en naar wens

Het grote voordeel van een bouwkundig bad is dat het speciaal voor uw situatie op maat wordt gemaakt. Denk hierbij aan speciale afmetingen, vormen of afwerkingen bijvoorbeeld. De keerzijde hiervan is dat u langer met een bouwput opgescheept zit en dat er meer logistieke handelingen nodig zijn dan bij een monoblock bad. Eerst moet namelijk de maatvoering worden uitgezet, zodat de bekisting op de juiste plaats gemaakt/geplaatst kan worden. De wanden van het zwembad worden in kleur gestort en kunnen nadien gepolierd en geïmpregneerd worden met een mega strak eindresultaat. Soms wordt er nog voor gekozen om met een pvc folie het zwembad af te werken. Al bij al kan de realisatie van een bouwkundig bad van 5 tot 6 weken duren, als het weer tenminste meewerkt.

Indien er gekozen wordt om te werken met een pvc folie wil je rekening houden met een levensduur van c.a. 15 jaar.

Roldeck afdekking: veilig en duurzaam

Een roldeck afdekking ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt ook voor energiebesparing door zijn isolerende werking. Bovendien is het veiliger, omdat kindjes niet in het zwembad kunnen vallen. Een roldeck afdekking is zowel mogelijk bij een monoblock- als een bouwkundig zwembad.

Bij een bouwkundig bad is de afdekking optioneel en bij een monoblock is het standaard inbegrepen. Houd hier dus rekening mee in uw kostenplaatje. Bovendien moet de afdekking bij een bouwkundig bad op maat worden gemaakt voor de afmetingen van uw bad, wat extra kosten met zich meebrengt.

Deze maten komen het vaakst voor

Natuurlijk is de afmeting van een zwembad afhankelijk van de beschikbare ruimte en van uw tuinplan. Als voorbeeld nemen we de Nova-lijn van Starline, die momenteel het meest verkocht wordt. Dit monoblock is verkrijgbaar in de afmetingen 8 m lang x 4,1m breed x 1,55m hoog / 10×4,1×1,55 / 12×4,1×1,55. Daarnaast zijn kleinere formaten steeds meer in trek, ook wel plunge pool genoemd. Meest voorkomende afmetingen zijn 2x4x1,5 / 3x4x1,5 en 3x6x1,5. Naast een verkoelende plons kan er ook een swimmingstream ingebouwd worden zodat er heerlijk gezwommen kan worden.

Wat kost een zwembad?

Een zwemklaar monoblock zwembad van een gerenommeerd merk, zoals Starline, begint vanaf € 45.000. Deze prijs kan oplopen tot meer dan € 100.000, afhankelijk van uw wensen en eisen. U weet dat een reguliere tuin u per vierkante meter ongeveer € 150 kost, maar met een zwembad erbij wordt deze prijs uiteraard hoger. Zorg dat u samen met de tuinontwerper een doordacht plan uitwerkt om voor uw budget het maximale tuingenot te ervaren.

Bij een bouwkundig bad is de totaalprijs sterk afhankelijk van de grootte en luxe van uw bad. Reken bijvoorbeeld ook de kosten voor afdekking en lampen mee. Alles dat in de grond en onder het terras zit, wilt u goed voor elkaar hebben om problemen in de toekomst te voorkomen. Met alleen de aanschafprijs bent u er dus nog niet.

Inschatting van de kosten voor een bouwkundig zwembad:

 

Breedte           Lengte            Diepte             Vanaf-prijs

3 m                  6 m                 1,55 m            € 22.000,-*

4 m                 8 m                 1,55 m            € 24.500,-*

5 m                 10 m               1,55 m            € 28.900,-*

*geheel afhankelijk van de grondcondities en fluctueren van grondstof prijzen

 

Basiskosten                                     Vanaf-prijs

Grondwerk                                     € 1.500,-

Bouwkundig bad                           € 22.000,-

Technieken en inbouwdelen        € 8.500,-

Installatie en montage                  € 3.500,-

Randafwerking                              € 2.500,-

 

Binnenafwerking                             Vanaf-prijs

Foliebekleding of polieren             € 4.000,-

Coating                                            € 2.500,-

Tegels of mozaïek                           € 5.000,-

 

Zwembadtrap                                    Vanaf-prijs

RVS inhangtrap                                € 450,-

Bouwkundige trap                           € 3.500,-

 

Zwembadafdekking                         Vanaf-prijs

Isolatiedeken (oprolsysteem)          € 1.000,-

Automatische lamellenafdekking    € 6.500,-

Vloeibaar afdekkingssysteem         € 500,-

 

Onderwaterverlichting                   Vanaf-prijs

Halogeen verlichting                        € 1.000,-

LED-verlichting                                 € 2.000,-

 

(Bovenstaande prijzen zijn indicatief en kunnen sterk afwijkend zijn per situatie)

Een compleet pakket voor uw zwembad

Het is fijn dat u volledig ontzorgd wordt wanneer u een zwembad koopt. Wilt u een filterunit die volledig geautomatiseerd werkt? Dat kan! Denk daarbij aan het automatisch terugspoelen van de filter, automatische PH- en chloorcontrole en toevoeging of eventueel een hydrolyse systeem, maar ook een automatische bodemstofzuiger. Met een frequentiegeregelde pomp en een warmtepomp kiest u voor een compleet pakket, waarbij u vrijwel geen omkijken meer heeft naar het onderhoud en blijft er enkel het genieten nog over.

Denk ook aan de kleuren!

Wilt u dat uw zwembad een blauwe kleur uitstraalt? Zorg dan dat uw bad wit, lichtgrijs of blauw is. Kiest u voor donkergrijs of antraciet kleurtonen, dan krijgt het wat een donkere, natuurlijke kleur. En vergeet ook niet om goed na te denken over een passende kleur van het Roldeck, want dit zal ook regelmatig zichtbaar zijn.

Eerst een tuinplan, dan een zwembad

Omdat het grondwerk en de bodemstabiliteit enorm belangrijk is bij de plaatsing van een bad, is het verstandig om eerst eens met een ervaren tuindeskundige om tafel te gaan. Zodat u een passend advies ontvangt over de grondconditie, de ideale situatie van het leefgenot in uw tuin. Kortom, laat eerst een doordacht tuinplan maken als u een zwembad in uw tuin wilt laten plaatsen. Zo merkt u vanzelf of u beter voor een monoblock of voor een bouwkundig bad kunt kiezen.

Menu