De prairietuin: natuurlijke schoonheid en weinig onderhoud!

De prairietuin is een tuin met onderhoudsvriendelijke beplanting en een fantastische belevingswaarde. Door haar natuurlijke charme en verschillende kleuren blijft het door alle jaargetijden heen een mooi plaatje. De samenstellingen zijn vrolijk met een mix van bloemen en planten. Er zijn verschillende combinaties van langbloeiende vaste planten en siergrassen om een kleurrijke tuin of border te creëren, die weinig onderhoud nodig heeft.

Een prairietuin met biodiversiteit

Een prairietuin is erg duurzaam en past goed binnen de vereisten van de natuur. Vaak wordt de prairietuin ook wel de tuin met klimaatadaptieve beplantinggenoemd, die de flora en de fauna stimuleert.

In een prairietuin heb je weinig tot geen last van onkruid omdat de planten diep wortelend zijn. De ondergrond wordt uit speciale lagen van lavagesteente opgebouwd. Dat lavagesteente houdt kiemend onkruid grotendeels tegen. Daarnaast zorgt het tevens voor een gezonde waterhuishouding voor de beplanting. Lava absorbeert water waardoor de beplanting na een flinke hoosbui ook nog overeind staat. In de droge zomermaanden bijvoorbeeld voorkomt de lava ondergrond juist weer uitdroging. Duurzaam en onderhoudsvriendelijk dus.

Waar kan prairiebeplanting worden toegepast?

Prairiebeplanting kan op een zonnige standplaats (minimaal halve dag zon) worden toegepast, maar in de halfschaduw zijn er ook mogelijkheden. Een juiste analyse voorafgaand aan het aanleggen van de prairietuin, is echter een absolute pré. Er wordt hierbij dan ter plekke gekeken naar de grondsoort, de grondvochtigheid en de ligging van het perceel. De klimaatadaptieve beplanting kan zowel toegepast worden in een compacte tuin als op een groot landgoed van enkele hectaren. In beide gevallen begint het altijd met een goede inventarisatie van de wensen om tot de juiste aanleg te komen.

Sfeerimpressies van de klimaatadaptieve beplanting

Onderstaande afbeeldingen geven je een impressie van de verschillende mogelijke combinaties. Na jarenlang onderzoek zijn deze mixen speciaal samengesteld met als doel om een duurzame, mooie en onderhoudsvriendelijke beplanting te creëren en dat is ook geslaagd. Naast de privé tuinen is deze vorm van beplanting ook zeer in trek bij openbare gelegenheden en plantsoenen van appartementencomplexen. Dit is niet zo gek, want de onderhoudskosten worden in vergelijking met de traditionele groenvoorzieningen zoals bijvoorbeeld gras drastisch verlaagd.

Benieuwd geworden? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor een Tuinontwerp Aanvraag. 

Nadat je op “Tuinontwerp Aanvraag” hebt geklikt, stellen we je een paar korte vragen om jouw wensen in kaart te kunnen brengen en daarna nemen we contact met je op voor nadere kennismaking.

Ontdek onze disciplines

Ontwerp en planvorming

Tuinaanleg

Bestratingen

Tuinonderhoud

Wie deze kanjers zijn? Ontdek ze op de Over Ons pagina.

Buijtels Tuinstijlen

Compact Tuin

Bij beperkte ruimte en specifieke wensen komt creativiteit het beste tot zijn recht.
Lees meer

Landelijke Tuin

Rust, natuur en ruimte vormen de basis van een landelijke tuin.
Lees meer

Ecologische Tuin

Gebruik van duurzame materialen, hergebruik van bestaande materialen en ecologisch vriendelijk onderhoud.
Lees meer

Levendige Tuin

Prikkeling van zintuigen door weelderige beplanting, waterelementen en niveauverschillen.
Lees meer

Kindvriendelijke Tuin

Een fijn terras met een “soft touch” tegel en een sterke grassoort voor een gazon waar lekker op gespeeld kan worden.
Lees meer

Onderhoudsvriendelijke Tuin

Sfeervolle verharding en een juiste plantenkeuze maken een onderhoudsvriendelijke tuin.
Lees meer

Moderne Tuin

Strakke contouren, grote vakken en gebruik van egale kleuren.
Lees meer

Klassieke Tuin

Waar symmetrie centraal staat en verschillende snoeivormen gebruikt worden.
Lees meer

Tuinontwerp laten maken?

Doe vrijblijvend een tuinontwerp aanvraag en kom in contact met één van onze specialisten.

Blog artikelen

Zullen we kennismaken?

Doe vrijblijvend een Tuinontwerp Aanvraag. Via een contactformulier stellen we een paar korte vragen ter verbeelding van uw wensen. Na ontvangst nemen wij contact met u op voor nadere kennismaking en we helpen u graag verder!

Buitengewoon positieve reacties

Menu