Vught

Brabant is de provincie met de mooiste en meest aantrekkelijke natuurgebieden.  Niet verwonderlijk dat Brabant ook de enige provincie is met maar liefst vier nationale parken die (meestal) binnen de provinciegrenzen liggen! Van uitgestrekte heidevelden met prachtige uitzichten en uitgestrekte bossen tot bijzondere wetlands, je vindt ze allemaal in Brabant. Combineer een stadsbezoek met een landelijk dagje uit in hetzelfde gebied. Het Brabantse platteland nodigt uit tot wandelen, fietsen, paardrijden en nog veel meer.

Op een steenworp afstand van ‘s-Hertogenbosch biedt de idyllische gemeente Vught prachtig cultureel erfgoed, zowel tastbaar als ontastbaar. Perfect te combineren met een bezoek aan de Brabantse hoofdstad ’s Hertogen Bosch, biedt dit charmante dorp galeries, musea, een verscheidenheid aan winkels, leuke evenementen en een zeer mooie natuur. Het bewonderen van alle bijzondere cultuurhistorische bezienswaardigheden, bekend als de ‘Schatten van Vught‘, kan gemakkelijk meerdere dagen vullen, dus Vught is ook ideaal voor een weekendje weg.

Oorsprong van Vught

De oorsprong van Vught gaat ver terug in de tijd. Het dorp werd voor het eerst genoemd in 1006 en die eeuwenlange geschiedenis is nog steeds goed zichtbaar in het hele gebied. Of het nu gaat om kasteel Maurick, een middeleeuws kasteel uit 1400, of om Fort Isabella, een indrukwekkende renovatie van een vestingwerk uit 1617. Andere schatten zijn het 20e-eeuwse landhuis Landgoed Huize Bergen, het langste strand van Brabant, De IJzeren Man, en Nationaal Monument Kamp Vught, een gedenkteken van wat tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp was dat buiten de Duitse annexatie lag.

Vughtse schatten

In Nationaal Monument Kamp Vught krijg je een verbluffend inzicht in de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. Dit vormt een schril contrast met de pracht en praal van Kasteel Maurick, gelegen op een eiland. Misschien wel net zo indrukwekkend is Landgoed Huize Bergen, een luxueus conferentiecentrum, gelegen in een prachtig park. Het stadhuis is gevestigd in een van de meest markante gebouwen van Vught: Villa Leeuwenstein. De voormalige kerk DePetrus is omgebouwd tot een ontmoetingsplaats voor mensen uit alle lagen van de bevolking, voor Vught en haar bezoekers. De succesvolle herontwikkeling was te zien op de nieuwszender CNN en in Forbes.

Taleninstituut Regina Coeli, beter bekend als ‘de Zusters van Vught’, is een gerenommeerd taleninstituut waar talloze (internationale) hoogwaardigheidsbekleders, topsporters en Nederlanders in korte tijd een vreemde taal komen leren. Het historische Fort Isabella verbindt natuurgebieden De Gement en de Bossche Broek die samen een groene zone vormen tussen ’s Hertogen Bosch en Vught. Ook fietsroute Lijn 1629 doorkruist deze gebieden en voert u langs de belangrijkste locaties van het beleg van ’s Hertogen Bosch: een gevarieerde route door Vught, Sint-Michielsgestel, ’s Hertogen Bosch en Heusden.

Vught gastvrij en groen

Het mooie van Vught is dat al dit cultuurhistorische en natuurschoon op wandel- en fietsafstand van elkaar ligt. Zo kan je na een uitstapje naar de Vughts Heide genieten van de recreatieplas IJzeren Man (met het langste strand van Brabant!), waarna je je heerlijke dag in ware Brabantse stijl kunt afsluiten in een van de gezellige cafés en restaurants in de gastvrije dorpskern.

Vught heeft veel te bieden voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur. Maar dat geldt ook voor de natuur- en sportliefhebbers. Liefhebbers van fietsen kunnen een fiets huren en de ‘Linie 1629′ fietsroute volgen. Deze 49 kilometer lange route, die de ruïnes van de waterlijn volgt die Frederik Hendrik in 1629 gebruikte om ’s Hertogen Bosch te belegeren en te veroveren, voert je langs de natuurlijke en culturele hoogtepunten van de wijde omgeving. Omdat de route cirkelvormig is, is hij ook zeer veelzijdig, al kunnen fietsers die de afstand willen verkleinen natuurlijk ook voor een alternatief kiezen. Volg de route gewoon op uw telefoon met behulp van GPS (download de app voor interessante, on-route feiten) en kijk waar hij je brengt.

Wil jij een tuin geïnspireerd op de natuur in Vught? Of ben woonachtig in Vught en omgeving en wil je iets aan je tuin laten doen? Wacht dan niet langer en neem contant op met Buijtels hoveniers! We zijn regelmatig actief in Vught en de omgeving van Vught. Waarom Buijtels? Omdat we veel ervaring hebben en als je een project van ons wilt zien, kijk dan eens naar de Vlijmen waar een Wadi is aangelegd. Dit was door ons aangelegd. Dus heb je een hovenier nodig in Vught en omgeving? Bij Buijtels ben je aan het juiste adres als het iets buitengewoons mag zijn.

Blog artikelen

Menu